Dubbel glas

Als u kiest voor dubbelglas, dan heeft u keuze uit 3 typen:

  • HR++ (isolatieglas)
  • HR+++ (driedubbelglas / triple glas)
  • Zonwerend dubbelglas (4-seizoenenglas)

Het verschil tussen deze typen dubbelglas zit in de isolatiewaarde. De isolatiewaarde wordt weergegeven met een U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

HR++

Wij gebruiken de terminologie HR++ als benaming voor hoogwaardig isolerend dubbelglas met zonwerende coating en Argon gasvulling. Dit is geen officiële classificatie. De verschillende classificaties zijn als volgt bepaald:

Klasse Isolatiewaarde
HR 1,6 W/m2K < Ug-waarde < 2,0 W/m2K
HR+ 1,2 W/m2K < Ug-waarde < 1,6 W/m2K
HR++ Ug-waarde < 1,2 W/m2K

In de praktijk wordt de term HR++ gebruikt voor de aanduiding van hoogwaardig isolatieglas met zonwerende coating en argongasvulling.

HR+ wordt gebruikt voor de aanduiding van isolatieglas met zonwerende coating en luchtvulling.

HR wordt gebruikt voor de aanduiding van isolatieglas zonder zonwerende coating en met luchtvulling. De isolatiewaarde van HR++ is het hoogst.

Isolatiewaarden

De isolatiewaarde van HR++ glas wordt bepaald door de breedte van de spouw (de ruimte tussen de beide glasbladen). De isolatiewaarde bij de verschillende spouwbreedtes is als volgt:

  • Spouw 6:        2.0 Wm2/K
  • Spouw 8:        1.7 Wm2/K
  • Spouw 9:        1.6 Wm2/K
  • Spouw 10:      1.5 Wm2/K
  • Spouw 12:      1.3 Wm2/K
  • Spouw 14:      1.2 Wm2/K
  • Spouw 15:      1.1 Wm2/K

HR+++ (triple glas)

HR+++ onderscheidt zich van HR++ doordat het niet uit 2 maar uit 3 glasbladen bestaat, en dus uit 2x een spouw. Hierdoor isoleert het beter dan HR++.

Triple glas is door het extra glasblad en de extra spouw veel zwaarder dan HR++. Het verschil kan oplopen tot 10 kilo per m2.

Door de extra dikte en het extra gewicht is triple glas niet in alle kozijnen mogelijk.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek, zodat wij samen met u de mogelijkheden voor uw woning kunnen bespreken.

Zonwerend isolatieglas

Zonwerend isolatieglas ofwel 4-seizoenenglas onderscheidt zich van HR++ door de positie van de zonwerende coating. Deze zit bij zonwerend isolatieglas niet op de binnenruit (zoals bij HR++ en HR+++) maar op de buitenruit. Daarbij wordt het zonwerende folie verrijkt met een laagje metaaloxide. Deze fijne ijzerdeeltjes reflecteren de zonnestralen gedeeltelijk. Daardoor worden zonnestralen al bij de buitenruit afgeketst en biedt dit type isolatieglas naast warmte in de winter ook koelte in de zomer. Het temperatuurverschil binnen kan hierbij oplopen tot 5 graden. Zonwerend isolatieglas is vooral interessant bij grotere raampartijen op het zuiden/zuid-oosten.

De speciale zonwerende folie geeft 4-seizoenenglas een andere kleur dan HR++ of HR+++. Normaal is dit niet te zien, maar wel wanneer een ruit zonwerend glas direct naast een ruit HR++ of HR+++ wordt geplaatst.